Istedgade overgav sig ikke

Ved indvielsen af Stjerne Radio i august 2015 var det tydeligt, at især Istedgade havde været en central spiller i krigen. Det var i Stjerne Radio, at modstandsgruppen Holger Danske opstod, det var i Istedgade, at  store folkestrejke i 1944 fandt sted, det var her den daværende Kong Christian 10. undtagelsesvis kørte hyldesttur på sin fødselsdag, det var her man pludselig ikke lo længere, men byggede barrikader og her flere mennesker døde. Men det var også i Istedgade, at vesterbroånden aldrig gav op – og det er den fandenivoldskhed og ånd, der hvert år bliver hyldet af 4. maj-Initiativet ved et fakkeloptog gennem Istedgade.

”Især Istedgade spillede en stor rolle under krigen. Under folkestrejken blev der delt løbesedler ud – Rom og Paris kan I ta´ – men Stalingrad og Istedgade overgiver sig aldrig – det var et stærkt signal, og Vesterbro spillede en stor rolle under krigen, og derfor giver det mening, at mindetavlen over de faldne skal placeres netop her, ” siger formand for foreningen Projekt Stjerne Radio, Joakim Zacho Weylandt.

Planen er, at samtlige ofre skal mindes på en mindetavle, der skal placeres på naboejendommen til højre for Stjerne Radio. Her skal opsættes et kort over snublestenene på Vesterbro. Stenene skal støbes i bronze og placeres med navn og dødsdato præcis der, hvor personen omkom.

”Vi vil gerne genfortælle de dramatiske historier, så vi stadig husker på, hvor tilfældig og unådig krigen var. Vi tror, at snublestenene er en god historieformilder – jeg har selv oplevet snublesten i Berlin.  Det at opleve historien lige præcis der, hvor den foregik – det giver en god fornemmelse af, hvor grum en historie, Vesterbro oplevede under krigen.

Projektet med mindetavle og snublesten bliver finansieret af i alt en million kroner fra flere fonde og også Vesterbro Lokaludvalg har givet 50.000 kroner til projektet.

”Vi mener, at det vil styrke den historiske bevidsthed under besættelsen. Mindesmærkerne skal ære ofrene, men snublestenene vil også give en særlig vesterbro-identitet, for vi går jo og siger til hinanden, også de ældre vesterbroere, at på Vesterbro overgiver man sig aldrig,” siger daværende formand for Vesterbro Lokaludvalg, Thomas Warburg.